Zwangerschap en geboorte
De zwangerschap is voor de toekomstige mama én partner een periode van koestering, ontdekking, verandering, maar soms ook van twijfel of onzekerheid: samen of alleen een zwangerschap beleven, zwangerschapscontroles, zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen, hoe en waar bevallen, kinderopvang reserveren … Je kan zowel in een ziekenhuis of thuis bevallen. In beide situaties kan je steun en begeleiding vragen aan een vroedvrouw of -man.
‘Gezond’ zwanger worden en zijn, is de beste basis om een gezonde baby te krijgen. Je vindt veel informatie over zwangerschap en geboorte op de website van Kind en Gezin, ook over prematuur of vroeggeboorte. Ben je een tienermoeder en/of -vader, dan heb je vaak bijzondere zorgen en dus steun nodig.
Na de bevalling kan een kraamverzorgende jou helpen met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek … Informeer bij jouw ziekenfonds, je arts, je vroedvrouw, de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, het ziekenhuis waar je bevalt of het expertisecentrum kraamzorg. Organiseer kraamzorg best al drie maanden voor je bevalling. Sommige ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven een tegemoetkoming. De dienst thuiszorg van het OCMW biedt huishoudelijke hulp aan.
Eenmaal bevallen, wil je baby drinken. Borstvoeding is het meest natuurlijke.
Op de gemeentelijke site vind je informatie over de geboorteaangifte en -akte, erkenning van een kind, adoptie en poliovaccinatie.