Autisme

Autisme

Autisme valt in eerste instantie op in het gedrag: op gebied van communicatie, sociaal vlak en in het flexibel denken en handelen. Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme hebben moeite in contact met anderen omdat sociale regels heel wisselend (naargelang de context) én onzichtbaar zijn. Het ‘leven’ is voor hen alsof ze een gezelschapsspel spelen, waarvan ze de (sociale) spelregels niet (goed) kennen, waardoor anderen vaak vinden dat ze stroef, bizar of vreemd reageren.

Autisme bestaat in vele vormen, daarom spreken we van een autisme ‘spectrum’ stoornis (ASS). Het is belangrijk om ‘autisme’ van binnenuit te begrijpen, zodat je weet hoe deze jongeren met ASS waarnemen en denken. Met een grondige kennis van ASS is begeleiding succesvoller. Een aangepaste opvoeding en onderwijs vormen de eerste invalshoek. Heb je vragenof twijfels? Bespreek dit dan met je school en/of contacteer het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Heb je vragen over (jouw) autisme?

Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme én hun directe netwerk (ouders, grootouders, partner, kinderen, brussen, enz) kunnen gratis en anoniem terecht bij de Autisme Chat op maandag, dinsdag en donderdag van 18 tot 22 uur en woensdag van reeds vanaf 14 tot 22 uur.

‘Chat met ons! Wij luisteren naar je en denken met je mee.’