Relaties en liefde, intimiteit en seks

Relaties en liefde, intimiteit en seks

Relaties en mensen horen samen. Elke relatie is anders: oppervlakkig , professioneel,  familiaal, vriendschappelijk …

Liefde gaat over een relatie met (positieve) emotie, vaak in de twee richtingen: dat kan tussen (groot-)ouder en kind,  broer en zus, tussen vrienden (van eenzelfde of verschillend geslacht). Je voelt je veilig, vertrouwd, prettig, deelt blijde en verdrietige gebeurtenissen met elkaar …

Intimiteit is in onze maatschappij nauw verbonden met liefde: het is ongedwongen, respectvol en teder met elkaar omgaan: emotioneel, spiritueel en/of fysiek.

Seks is prettig … als het voor beiden prettig is en je niet over grenzen gaat of laat gaan: praat erover. Maak tijd om je eigen lichaam en dat van je partner te leren kennen en verkennen … als de tijd daar rijp voor is …  en beter niet online. En soms is seks de start van een zwangerschap en de geboorte van een nieuw mensje.

Liefdesrelaties zijn vaak een combinatie van liefde, intimiteit en seks. Het maakt niet uit wie welk geslacht heeft. Het verkennen, starten, onderhouden en behouden, beëindigen van een liefdesrelatie is vaak niet eenvoudig. Het roept allerlei gevoelens en gedachten op. Soms vechten je verstand en je gevoel een hele oorlog met elkaar uit, waarbij ze elk afwisselend de bovenhand halen. Maar soms komen ze ook tot een mooi evenwicht.

Seksuele ontwikkeling start vanaf de geboorte en evolueert in elke groeifase.

Liefde en seks is dus veel méér dan je voortplanten of medische kennis over het menselijk lichaam. Je vindt op deze pagina en hiernaast alvast een pak info. En leuke televisie vind je op www.ketnet.be/kijken/de-dokter-bea-show.