Gezondheid en Eerste Lijnssamenwerking GEZEL

Gezondheid en Eerste Lijnssamenwerking GEZEL

Gezel is een samenwerkingsverband tussen alle eerstelijnswerkers die dicht bij de patiënt staan: huisartsen, thuisverpleging, kinesisten, diensten gezinshulp, diëtisten, apothekers, vrijwilligers, sociale diensten … Gezel werkt voor alle leeftijden: gezinnen, alleenstaanden, jongeren, ouderen, zieken, kwetsbare mensen … Ook voor wie niets met het OCMW te maken heeft!

Gezel ondersteunt ‘samenwerken’

Soms heb je of je gezin te maken met verschillende moeilijkheden tegelijk. Vaak komen dan meerdere diensten en hulpverleners. Soms is een gesprek samen met iedereen nodig, om de samenwerking en communicatie te verbeteren. De betrokken persoon is er bij, om mee afspraken te bepalen. Er komt dan meer openheid, en de hulp kan ook beter verlopen.
Je kan zo’n overleg aanvragen bij Gezel, zo vaak als nodig. Ieder krijgt de kans om te zeggen wat belangrijk is. Samen zoeken we uitwegen. In een verslag komen belangrijke punten en afspraken.
Soms is een thuiszorgkaft heel handig: iedereen kan berichten en vragen aan elkaar schrijven en lezen. Zo gaat er geen informatie verloren en komen er minder misverstanden.

Preventie: ‘beter voorkomen dan genezen’

Wil je in je eentje of samen met anderen dingen ondernemen om gezond te blijven? Gezel geeft je informatie over:

  • ‘Gezond gewicht’ – ‘Gezond door bewegen, evenwichtig eten’, – ‘Gezellige refterdag’ – Stappentellers – ‘10.000 stappen per dag’ – (leren) zwemmen/aquagym – yoga – Tai Chi
  • ‘Fit-in-je-hoofd, goed in je vel’ – ‘Nok Nok’(knaltips en coole opdrachten voor meer veerkracht en een goed gevoel) – cursus ‘je stress de baas, beter slapen’
  • ‘gezond en budgetvriendelijk winkelen en koken’ – Cursus ‘Budget en papieren’ – ‘Ontmoetingsgroep voor mensen met een klein budget’
  • Wedstrijd rookvrije klassen – Tuttu Frutti (fruit) – Lekker fris (CO2-meter in de klas)
  • Valpreventie – kankerpreventie

Bij wie kan ik terecht ?

Bij Gezel vind je adressen van artsen, verpleegkundigen, kinesisten, logopedisten, gezinshulp, vrijwilligers, psychologen, sociale diensten… in Kontich. Ook adressen van allerlei welzijns- en hulpdiensten. Dat kan je in vertrouwen komen vragen.