Opgroeien

Opgroeien

‘Ouder’ zijn is een hele uitdaging. Elk kind ontwikkelt zich anders, maar opgroeien doen ze allemaal. Het ‘opvoeden‘ en de ontwikkeling van jouw kind loopt vele jaren door, vanaf de geboorte tot ze het huis uit zijn: je leert hen iets bij, je moedigt hen aan of beloont hen en soms stel je grenzen.

Maar er is geen garantie dat je kind jou in alles volgt, want elk kind en elke jongere ontwikkelt ook een eigen ‘ik‘. Dat hoort bij opgroeien en volwassen worden. Toch blijft jouw gedrag steeds een voorbeeld, dat kinderen en jongeren vaak ‘na-apen‘:

  • Hoe je met hen praat en naar hen luistert.
  • Hoe jij omgaat met anderen, hoe je ruzie maakt en ruzie bijlegt …

Groeimee.be is dé centrale Vlaamse site rond opvoeden en opgroeien: stel HIER je vraag. Voor een persoonlijk gesprek (in Mortsel of Kontich) kan je terecht bij de Opvoedingswinkel.

Opvoeden kost tijd. Ouderschapsverlof geeft mama’s én/of papa’s tijd om de nodige aandacht aan hun kind(-eren) te geven.

Vrije tijd en spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind. Als je een ‘bijzonder’ kind hebt, loopt de ontwikkeling wel een heel stuk anders.

Het onlinenetwerk De ouders verbindt ouders van kinderen met een beperking: deel jouw verhaal, lees tips en ervaringen van andere ouders …

Op de subpagina’s vind je meer informatie. Kijk ook even onder de rubriek ‘Gezondheid‘.