Zwangerschap en geboorte

Zwangerschap en geboorte

Wie zwanger is, gaat een bijzondere periode tegemoet. Een periode van koestering, ontdekking, verandering, maar ook af en toe van twijfel of onzekerheid. Dat is zo voor een toekomstige mama, maar evengoed voor haar partner. Denk maar aan samen of alleen een zwangerschap beleven,  ‘gezond’ zwanger zijn, zwangerschapscontroles, zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen, hoe en waar bevallen, kinderopvang regelen

‘Gezond’ zwanger worden en zijn, is de beste basis om een gezonde baby te krijgen. Je vindt veel informatie over zwangerschap en geboorte op de website van Kind en Gezin, ook over prematuur of vroeggeboorte. Als tienermoeder en/of -vader heb je vaak bijzondere zorgen en dus steun nodig.

Je kan zowel in een ziekenhuis of thuis bevallen. In beide situaties kan je steun en begeleiding vragen aan een vroedvrouw of -man.

Na de bevalling is extra hulp welkom. Een kraamverzorgende helpt jou met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek … Meer info bij jouw ziekenfonds, je arts, je vroedvrouw, de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, het ziekenhuis waar je bevalt of het expertisecentrum kraamzorg. Organiseer kraamzorg best al drie maanden voor je bevalling. Sommige ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven een tegemoetkoming. De dienst thuiszorg van het OCMW biedt huishoudelijke hulp aan.

Eenmaal bevallen, wil je baby drinken. Borstvoeding is het meest natuurlijke.

Op de gemeentelijke site vind je informatie over de geboorteaangifte en -akte, erkenning van een kind, adoptie en poliovaccinatie.